Konutlarda, işyerlerinde yani gayrimenkullerde 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile kiralar Üretici Fiyatları Endeksi ( ÜFE ) rakamları baz alınarak artıyor. Borçlar Kanunu'nda yapılan bu düzenlemeyle kira artışlarına enflasyon oranları girmiş oldu.
Yeni uygulamayla kiracı ile ev sahibi arasında kira artışı yüzünden yaşanan anlaşmazlıklar ortadan kalkmış oldu. Çünkü kira artış oranının ne olacağı konusunda anlaşamayan kiracılar ve ev sahipleri, kira artışlarında her ay açıklanan yıllık ÜFE artışı oranını baz alıyorlar. Bu durumda ev sahipleri kirayı yıllık ÜFE oranından fazla artıramıyor. Eğer kirayı ÜFE'den fazla artırırsa kiracı mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir.
ÜFE oranı 2013
Gayrimenkul veya iş yerleri kira zamlarının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı bir yıllık ÜFE artışının üzerine çıkmamalı. Eğer kira sözleşmesinin süresi dolmak üzere ise kira artışı için geriye dönük son 12 ayın ÜFE artışını ( 6 ayda bir kira artışı oluyorsa son 6 ayın ÜFE oranın) uygulayabilirsiniz. Bu kanunlarla belirtildiği için anlaşmazlık olma ihtimali zayıftır. Eğer özel bir durum szö konusu ise ve kiracınız bu durumu kabul edip itiraz etmiyorsa farklı artış oranları her iki taraf için uygulanabilir. Eğer evinizi veya iş yerinizi kiraya vermeyi düşünüyorsanız bunu dikkate alarak kira sözleşemesi yapın veya planlamalarınızı buna göre yapın ve her durumda bir anlaşmazlığa veya çözümsüzlüğe düşmemek için kiracınızla hemfikir olun
Yeni Borçlar Kanunu kira sadece ÜFE artışı kadar artırılabiliyor. TÜFE veya TÜFE+ÜFE 'nin yarısı gibi bir ortalama yeni kanuna göre geçerliliği olmayan bir uygulama. Üstelik ev sahipleri bu zam oranını kabul etmezse dilediği gibi kiracıyı bu sebepten evden çıkartaz.
Dövize göre hesaplanan kiralar veya dözvizle ödenen kiralarda ise, evi veya işyerini döviz cinsinden (dolar, euro) kiraladıysanız, döviz bazındaki kiralara 5 yıl gibi bir süreden önce zam yapılamıyor. Bu yüzden ilk yıl ÜFE hesaplamasına gerek kalmıyor. Kira artış oranı için yıl sonunda enflasyon oranı, döviz kuru ve gayrimenkulun durumu gibi etkenlere bakılarak zam oranı belirleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder